Transformatie van
organisaties
Niet alleen technologische ontwikkelingen, ook economische, maatschappelijke en ecologische veranderingen hebben tot gevolg dat steeds meer organisaties wat ze doen en hoe ze dat doen, wie ze willen en kunnen zijn, grondig moeten herzien. Dit leidt vaak tot existentiële vragen die doorwerken in alles wat de organisatie ‘is’ en niemand ongemoeid laten.
Ik begeleid organisaties bij het verkennen van deze vragen, ontdekken van hun koers en realiseren van de veranderingen die nodig zijn om die koers te kunnen volgen. Hoe ik dit doe is afhankelijk van de organisatie en haar specifieke context, maar veranderingen in denken en gedrag nemen altijd een belangrijke plaats in.
​
Mijn werk is gebaseerd op vier pijlers:
-
Interdisciplinair, omdat antwoorden niet in één wereld te vinden zijn;
-
Emergent, omdat iedere verandering in een complex systeem dat systeem en dus ook de context van het werk beïnvloedt;
-
Dialoog, omdat gesprekken vaak het startpunt zijn van betekenisvolle verandering en vernieuwing;
-
In residence, omdat dit de beste manier is om een organisatie en haar cultuur te ervaren en te leren kennen.
​​​
Als je meer wilt weten over deze vier pijlers en mijn werk met organisaties, kijk dan hier.
​
Zoals een curator een museumcollectie samenstelt, zo kies ik de ‘eenheden van verandering’ die samen het verschil maken. [1] Mijn expertise ligt nadrukkelijk niet in het aanreiken van oplossingen of het hebben van de juiste antwoorden, maar in het blootleggen en doorbreken van ingeslepen denk- en gedragspatronen, het wegnemen van blokkades en het creëren van de omstandigheden, de ‘ruimte’, waarin de gewenste veranderingen en organisatiecultuur kunnen ontstaan en groeien.
​​​
​Wil je bouwen aan het vermogen om je voortdurend aan te kunnen passen aan veranderende omstandigheden? Met de juiste balans tussen strategie, mensen en cultuur maken we de transformatie van jouw organisatie tot een succes. Neem vandaag nog contact op en ontdek de mogelijkheden.
[1] “Gesprekken zijn de kleinste eenheden van veranderingen” is een anonieme uitspraak die ik vaak aanhaal. Gesprekken vormen de kern van mijn werk met senior executives en leiderschapsteams en geen enkele transformatie of cultuurverandering slaagt zonder onderzoekende gesprekken. Soms nemen ze andere vormen aan, zoals workshops of een programma. Daarnaast kan ik putten uit een rijke bibliotheek of depot, om de beeldspraak van de museumcurator door te trekken, met theorieën, modellen en praktische werkwijzen uit uiteenlopende disciplines, waaronder culturele- en bedrijfsantropologie, ontwikkelingspsychologie, cognitie- en complexiteitswetenschap, leiderschaps- en organisatieontwikkeling. Ik ben niet gebonden aan één discipline of specifiek model, zoals consultancybureaus die meer dan eens claimen hét ultieme model, framework of stappenplan in huis te hebben en waarin ze vervolgens iedere organisatie proberen te persen, ongeacht haar specifieke context. Verder gebruik ik poëzie, kunst en filosofie, omdat die, ingezet als eenheden van verandering, ons (wereld)beeld verrijken en zelfs kunnen laten kantelen.